Moulded

Moulded är ambienta utflykter på piano, dator och analoga effekter. Klangerna från pianot transformeras till fantastiska drömliknande strukturer: statiska klangmattor som skimrar och förvandlas, virvlande delaysvärmar i surrande dans och djupa bastoner med emotionell styrka. Och rytmiska loopar formar hela landskap av små små byggstenar. Ur allt detta stiger melodier som rökpelare, och samlar upp nuet i all sin bräckliga skönhet.

Erik Dahl: piano/elektronik

Hemsida: svalkarecords.com/moulded
Spotify: spotify

Erik Dahl har ett rent och melodiskt pianospel som vävs in i en skön ambient ljudmatta full av skruvade och murriga ljud. Delar av albumet, exempelvis låten Turmoil, påminner starkt om Brian Enos samarbeten med den minimalistiske pianisten Harold Budd. På samma vis som Budd låter Dahl klangstrukturen präglas av upprepningar med betoning på pauser för att släppa in tystnaden som en aktiv del i det musikaliska bygget.
[…]
För att skapa intresse med minimalistisk musik krävs både tanke och inspiration. Moulded bjuder på både inspirerande och ständigt fascinerande lyssning. Noggrant och nästan preciöst bygger Dahl upp styckena och varierar de elektroniska effekterna med allehanda bearbetningar av analoga ljudkällor. De klassiska elementen finns tydligt närvarande, men Dahl låter sällan sin musik bli akademisk. Lyssna bara på avslutande Felstafvad och se hur Dahl oväntat släpper in en skön melodicaslinga mitt i klustren av klassiska pianoackord. Snyggt.

Tobias Magnusson, Göteborgs Fria Tidning, 3/9 2014

Skivor

Moulded (2014)