Band

I samarbeten händer spännande saker. Energin som uppstår kan vara magisk. Min roll är ofta både kompositör och musiker.


Erik Dahl Ensemble

Gethenian Suite

Hur låter en bok? Gethenian Suite är en musikalisk tolkning av Ursula K Le Guins science fictionklassiker The Left Hand of Darkness. En filmisk konsertupplevelse i gränslandet mellan kammarmusik, jazz och rymdpop.

Video och mer info: Gethenian Suite

Hemsida: svalkarecords.com/getheniansuite
Facebook: facebook.com/getheniansuite

I Underlandet

I Underlandet är en duo som jag jobbat med sedan 2009. Vi befinner oss i folkmusikens gränsland där vad som helst kan hända. Jag komponerar all musik och vi arrangerar den tillsammans. Denna fantasi filmades en förtjusande septemberkväll i Östersund.

Video och mer info: I Underlandet

Hemsida: iunderlandet.se
Facebook: facebook.com/iunderlandet

Indiefolktrion

Indiefolktrion är ett projekt med mjuk och modern folkmusik. Jag komponerar musik, och så gör även bandkollegorna Oskar Reuter och Viktor Turegård. Melodisk näring hämtas ur svensk folkmusik, jazz och barock. Gruppen bildades 2010. Låten Högsbo är från skivan Indiefolk (2014).

Video och mer info: Indiefolktrion

Hemsida: svalkarecords.com/indiefolktrion
Facebook: facebook.com/indiefolktrion

Moulded

Moulded är ambienta utflykter på piano, dator och analoga effekter. Klangerna från pianot transformeras till fantastiska drömliknande strukturer: statiska klangmattor som skimrar och förvandlas, virvlande delaysvärmar i surrande dans och djupa bastoner med emotionell styrka. Och rytmiska loopar formar hela landskap av små små byggstenar. Ur allt detta stiger melodier som rökpelare, och samlar upp nuet i all sin bräckliga skönhet.

Musik och mer info: Moulded

Hemsida: svalkarecords.com/moulded

Föreställningar

En annan form av samarbete är föreställningar. Tydligt definierade ramar och avgränsade i tid. Det är ett roligt sätt att jobba, ofta intensivt. Jag tycker mycket om att hitta föreställningens ljudvärld så att musiken jag skapar blir en helhet.

Last Land (2012)

(Estrad Norr)

Last Land är en dansföreställning av koreografen Maria Nilsson Waller. Inspirationen kommer från de bistra miljöerna Antarktis och öknen Bir Tawil. Musiken är likaså karg, framförd live med piano/elektronik, fiol och trummor. Föreställningen har spelats i Jämtland, Stockholm, Dublin & på Edinburgh Fringe Festival.

Video och mer info: Last Land (2012)

Arrietty (2014)

(Big Wind)

Detta är en föreställning baserad på Mary Nortons böcker om Lånarna, små människor som lever under golvet. Det är en dramatisk berättelse om vänskap, att växa upp, katastrof, hopp och förändring. För det musikaliska uttrycket har jag valt en blandning av enkla sånger, lätt modernistisk pianomusik och a capella-kör.

Video och mer info: Arrietty (2014)

Alice i Underlandet (2011)

(Big Wind/Musik i Halland)

Alice i Underlandet är en dansföreställning baserad på Lewis Carrolls klassiska bok. Den hade premiär på Tjolöholms Slott i Juli 2011, med 3 dansare, en skådespelare och 5 musiker. Senare omarbetades den till en mindre turnéversion. Lekfullt, lite galet och poetiskt.

Video och mer info: Alice i Underlandet (2011)

Övriga produktioner med
Big Wind – Dans & Teater

Jag har samarbetat med teatern Big Wind sedan 2007 och gjort musik till många föreställningar. Däribland Snövit (2016), Bak-å-fram-på (2015), Birollen och Musikanten (2014), Knack Knack (2014), Askungen (2009) och Luften är fri (2007). Mycket av musiken finns utgiven på skiva.

Mer info: övriga produktioner med Big Wind – Dans & Teater

Hemsida: bigwind.se